Callochromis melanostigma 'Nyanza-Lac'.jpg Callochromis melanostigma 'Resha'.jpg Callochromis melanostigma 'Uvira'.jpg
Previous pageCallochromis melanostigma 'Uvira'
Fotografija:

© by Imrich Cichlid Fuljer

Skupina/Rod: Ectodini/Callochromis
Biotop: Plitve vode bogate s sedimentom, pogosto v kakih zalivih in ob iztokih rek. Živijo na globinah od 1 do 6 m. Zaradi sedimenta običajno voda v območjih kjer živijo ni tako kristalno čista, kot drugod v jezeru. Ponavadi so v okolju kjer živijo prisotne tudi rastline kot so Vallisneria spiralis, Ceratophyllum demersum in Hydrilla verticillata.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti 15 cm, samice so nekaj cm manjše.
Razlika med spoloma: Samci so večji in lepše obarvani kot samice, ki ostanejo sivkaste celotno svoje življenje.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: Lep in zanimiv ostrižnik peščenega dna, ki zna biti znotraj vrste precej agresiven, a vseeno ne tako zelo kot sorodni C. macrops. Vseeno pa moramo biti previdni in dva samca naselimo le v zelo velikem akvariju. Drugače pa jih je najboljše naseliti podobno kot C. macrops v manjših skupinah enega samca in nekaj samic (3 ali več). Tako skupino lahko imamo v akvariju dolžine vsaj 130 cm. Akvarij naj ima dovolj skrivališč za samice. Na dnu naj bo droben pesek, s pomočjo kamnov, ki jih namestimo tako, da ustvarimo posamezne jame in rastlin pa zagotovimo zatočišča za samice.
Hrana: Mesojed. V naravi se hranijo z ličinkami insektov in raznimi mikroorgnizmi. V akvariju jim ponudimo razno zmrznjeno hrano (mysis, daphnia, cyclops,...) in kvalitetno ostalo hrano v lističih, granulah...
Razmnoževanje: Ustonoša. Mladice nosi samo samica (torej je materinska ustonoša). Samec naredi gnezdo iz peska v obliki vulkana, ki je ponavadi velik nekje 20-30 cm v višino in premera 35 cm. Posamezna gnezda samcev so oddaljena od 2 do 3 metrov. Na vrh tega gnezda nato samec poizkuša zvabiti samico. Če se samica odzove na vrhu tega gnezda odloži jajčeca in jih takoj pobere v usta. Samec nato s pomočjo lažne ikre "prevara" samico, da le ta poizkuša pobrati tudi to, ob tem pa iztočasno izpusti spermo in oplodi znotraj ust jajčeca, ki jih je že samica pobrala. Število mladic je ponavadi od 25 do 60.
Agresivnost: Predvsem samci znotraj svoje vrste znajo biti precej agresivni. Do drugih vrst so razmeroma tolerantni.
Komentar: Callochromis melanostigma se je dolgo smatrala za podvrsto C. macrops in se je najverjetneje tudi razvila iz nje. Vsekakot sta vrsti tesno povezani in bi lahko šlo le za različne geografske variante.
Tudi pri C. melanostigma obstajajo različne geografske variante a med njimi ni take razlike v obarvanosti kot pri C. macrops.

Callochromis melanostigma 'Uvira'
Fotografija: © by Imrich Cichlid Fuljer


Callochromis melanostigma 'Uvira'
Fotografija: © by Imrich Cichlid Fuljer
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.