Neolamprologus christyi 'Chiloelo Point'.jpg Neolamprologus christyi 'Fulwe Rocks'.jpg Neolamprologus christyi 'Isanga'.jpg Neolamprologus christyi 'Kala'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus christyi 'Fulwe Rocks'
Fotografija:

© by Iwan Nawi Tóth

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Skalno okolje s posameznimi peščenimi območji. Ponavadi živi na globinah manjših od 10 m.
Običajna odrasla velikost: V jezeru zrastejo do velikosti okrog 15 cm. V akvariju pa lahko še za kake 3 cm več.
Razlika med spoloma: Samci znajo biti za malenkost večji, drugače se pa po videzu samci ne ločijo od samic.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L (za formiran par)
Ureditev akvarija: V akvariju naj bodo posamezne večje gmote kamnov, na dnu pa droben pesek.
Ker v akvariju vsak izmed para brani svojo jamo, mora biti le ta precej velik (vsaj 300 L). Ker gre za razmeroma veliko vrsto z močnim ugrizom se lahko kosa z večino Tanganjiških ostrižnikov, razen z nekaterimi večjimi vrstami Lamprologinov.
Hrana: Mesojed. V glavnem se prehranjuje z raznimi nevretenčarji. Analize prebavil so pokazale vsebnost rakcev, črvov in manjših polžev.
Razmnoževanje: Par izkoplje jamo v bližini kamnov, kamor odloži več kot 250 jajčec, mladic pa je na koncu redko več kot 100. V akvariju ima ponavadi vsak izmed para svojo jamo, v katerih pa sta občasno skupaj. Mladice varuje večinoma le samica, kar nakazuje na to, da bi lahko šlo za haremski način življenja in se samec v tem času pari še z drugimi samicami. A so bili po drugi strani v jezeru opazovani tudi pari, ki so skupaj varovali mladice, kar zopet nakazuje na monogamijo.
Agresivnost: Je izredno agresiven ostrižnik znotraj svoje vrste, kakor tudi do drugih vrst, zato je potrebno zagotoviti precej velik akvarij.
Komentar: Vrsta N. christyi naseljuje jugo-vzhodni del jezera Tanganyika in jo najdemo med lokacijama Nkondwe Island v Tanzaniji in Isanga Bay v Zambiji. Južno od lokacije Mtosi si deli habitat z vrsto N. modestus. Zgleda, da je ta vrsta tesno povezana z vrsto N. mondabu in N. petricola od katerih pa je N. christyi elegantnejši in tudi precej agresivnejša vrsta. Glede morfoloških značilnosti so si te vrste zelo podobne, le da ima N. christyi po telesu večje število lusk, rep pa ima izrazitejšo obliko polmeseca.
Mladi primerki vrste N. christyi imajo moder rob na hrbtni in repni plavuti in so bež obarvani. Odrasli primerki pa so mat črne barve oz. temno čokoladne barve.

Neolamprologus christyi 'Fulwe Rocks'
Fotografija: © by Iwan Nawi Tóth


Neolamprologus christyi 'Fulwe Rocks'
Fotografija: © by Imrich Fuljer


Neolamprologus christyi 'Fulwe Rocks'
Fotografija: © by Imrich Fuljer


Neolamprologus christyi 'Fulwe Rocks'
Fotografija: © by Imrich Fuljer
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.