Neolamprologus gracilis 'Kanoni'.jpg Neolamprologus gracilis 'Kapampa'.jpg Neolamprologus gracilis 'Tembe Deux'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus gracilis 'Kapampa'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo skalno okolje kot ostale Princese, kjer se podobno kot vrsti N. brichardi in N. pulcher združujejo v velike skupine. Živijo na globinah od 5 do 20 m.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do približno 7 cm, če ne štejemo zraven repno plavut. Z repno plavutvijo skupaj, pa čez 10 cm.
Razlika med spoloma: Samci in samice so na izgled zelo podobni, so pa samci malenkost večji.
Priporočljiva velikost akvarija: 150 L (v primeru, da je v akvariju samo kolonija te vrste)
Ureditev akvarija: Obnašanje v akvariju je zelo podobno kot pri vrstah N. brichardi in N. pulcher, so pa v primerjavi z omenjenimi vrstami manjši. Torej tudi ta vrsta zelo hitro ustvari kolonijo in naseli celotni akvarij. Zaradi tega lahko hitro zmanjka prostora za ostale ostrižnike oz. prihaja do agresije pri borbi za teritorije. Iz tega razloga jih je priporočljivo naseliti v samostojni akvarij. V kolikor jih imamo vseeno v skupinskem akvariju pa naj bo ta velikosti vsaj 300 L.
V akvariju naj bo čim več kamnov, ki so nameščeni tako, da ustvarimo čim več prehodov in jam. Zelo priporočljivo je, če so v ozadju akvarija kamni nameščeni čim višje.
Hrana: Mesojed. V glavnem se prehranjuje z manjšimi nevretenčarji (insekti, cyclopsi,...). V akvariju jim poleg kvalitetne komercialne hrane ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano.
Razmnoževanje: Živijo v kolonijah, ki so podobno kot pri vrstah N. brichardi in N. pulcher precej velike.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti precej agresivni a ne tako zelo, kot npr. vrsti N. brichardi in N. pulcher.
Komentar: N. gracilis je Princesa, ki je glede obarvanosti zelo podobna vrsti N. marunguensis. Na obrazu nima črnih označb, kakor imajo to nekatere druge Princese (N. brichardi, N. crassus, N. olivaceous in N. pulcher), ima pa pod očmi nebeško modro črto. Je ena izmed najelegantnejši Princes z najdaljšimi podaljški repne plavuti izmed vseh Princes.
Glede na podobnost z N. marunguensis je kar nekaj mnenj, da gre pri teh dveh vrstah za eno in isto vrsto oz. za geografski varianti. Temu nasprotuje to, da so ju našli skupaj na isti lokaciji (med reko Lunangwa in lokacijo Kapampa) in to, da se vseeno glede oblike precej razlikujeta. N. gracilis ima daljšo repno plavut (vključujoč s podaljški repne plavuti), kot katera koli druga vrsta Princes.
N. gracilis naseljuje območje ob obali Conga med reko Lunangwa in Kanoni. Na Tanzanijski obali severno od lokacije Sibwesa pa najverjetneje vse do reke Lubulungu, pa najdemo še dve zelo podobni varianti Princes, in sicer sta to N. sp. 'Princess Lyamembe' in N sp. 'gracilis tanzania'. Tretja vrsta princes, ki naseljuje to območje pa je vrsta N. savoryi. Na tem območju južnu od reke Lubulungu, pa vse do lokacije Ikola ni prisotna nobena izmed vrst N. brichardi in N. pulcher. Je pa med lokacijo Ikola in Isonga prisotna še ena vrsta princes, ki se prav tako združuje v večje kolonije in sta jo brata Karlsson poimenovala Neolamprologus sp. 'Princess Kekese'.

Neolamprologus gracilis 'Kapampa'
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek


Neolamprologus gracilis 'Kapampa'
Fotografija: © by Benoit Jonas


Neolamprologus gracilis 'Kapampa'
Fotografija: © by Eric Dasmien


Neolamprologus gracilis 'Kapampa'
Fotografija: © by Eric Dasmien
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.