Ophthalmotilapia boops 'Mvuna Island'.jpg Ophthalmotilapia boops 'Namansi'.jpg Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'.jpg Ophthalmotilapia boops 'Popo Point'.jpg Ophthalmotilapia boops 'Tundu'.jpg
Previous pageNext pageOphthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'<br><font color=gray>Neon Stripe</font>
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Ectodini/Ophthalmotilapia
Biotop: Naseljuje zgornji del skalnega okolja.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 15 cm. Samice so nekoliko manjše in zrastejo nekje do 12 cm.
Razlika med spoloma: Med samci in samicami je velika razlika. Samci so večji in imajo precej daljše trebušne plavuti. Teritorialni samci pa so tudi izredno lepo obarvani.
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L v primeru več samcev, drugače pa lahko nekoliko manj (cca 300 L)
Ureditev akvarija: O. boops je vrsta, ki je občutljiva na transport ampak ko se enkrat aklimatizira v akvariju, za kar je pomembno, da so ustrezni pogoji, postane kar trpežna. Najpomembneje je, da jo ne naselimo skupaj z agresivnimi ostrižniki. Sostanovalci naj bodo manjši in manj agresivni, da bo lahko O. boops postala dominanta v akvariju in bo le tako pokazala svoje najlepše barve. Da se O. boops pokaže v pravih lepi barvah lahko v akvariju traja precej časa (tudi pri divjih ribah). K lepi obarvanosti pripomore, če naselimo skupaj v akvarij več samcev in samic, saj bo tako eden izmed samcev prej postal dominanten in pripravljen na drst. Na enega samca je priporočljivo naseliti nekaj samic.
Priporočljiv je precej velik akvarij (v primeru več samcev vsaj 400L). Na dnu akvarija naj bo droben pesek iz katerega ta vrsta zgradi gnezdo v obliki vulkana. Ker je to vrsta iz skalnega okolja pa seveda tudi kamnov ne sme manjkati. Priporočljiv je tudi kak večji kamen z ravno površino, saj v naravi ponavadi na takem, samec zgradi svojo gnezdo za drst.
Hrana: Vsejed. Prehranjujeo se v glavnem iz aufwuchsa, z diatomejami in ostalimi v aufwuchsu živečimi mikroorganizmi. Samice in neteritorialni samci pa se prehranjujejo tudi s planktonom, ko je ta na voljo.
Razmnoževanje: Ustonoša. O. boops ima lažno ikro na koncu trebušne plavuti in se tudi razmnožeju na podoben način kot ostale Ophthalmotilapie. Samec ponavadi za svoje gnezdo, ki ga zgradi v obliki vulkana iz peska, izbere velike skale z veliko zgornjo površino, kjer zgradi to gnezdo. V svoje gnezdo nato zvabi samico in v središču tega se nato odvije drst. Po drsti je zaradi agresivnosti samca samico dobro odstraniti.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti precej agresivni, zato naj bo v primeru več samcev akvarij nekoliko večji. Ad Konings omenja, da je O. boops nekoliko bolj agresivna od O. ventralis a P. Tawil pravi, da v akvariju tega ni opazil. Bo pa dominanten samec pred vsemi vrstami zavzeto branil svoj teritorij (gnezdo napravljeno iz peska).
Komentar: O. boops je vrsta, ki jo najdemo ob Tanzanijski obali med lokacijama Kabwe in Kitango Rocks. To natančno mejo distribucije so leta 2008 na svoji ekspediciji določili pri African Diving Ltd (prej je veljalo, da to vrsto najdemo med Cape Mpimbwe and Ninde).
Poznamo kar nekaj geografskih variant te vrste. Eno tako mejo predstavlja tudi območje arhipelaga Kipili. In sicer na petih severnih otokih Kipili arhipelaga (Kamamba Island, Kasisi Island, Kerenge Island, Mwila Island in Nkondwe Island) najdemo O. boops za katero je značilna neonska črta po telesu in repni plavuti (Neon stripe). Na treh južnih otokih (Lupita Island, Mvuna Island in Ulwile Island) pa najdemo O. boops, ki je popolnoma črna. Zanimiva je tudi varianta med lokacijama Msamba in Namlimba za katero je značilna rumena barva hrbtne plavuti. Preostale variante pa so lepo prikazane na spodnji mapi.

Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Evert van Ammelrooy


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Evert van Ammelrooy


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Tautvydas Pangonis


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Tautvydas Pangonis


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Tautvydas Pangonis


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Adrian Indermaur


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Pam Chin


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by isabi.de


Ophthalmotilapia boops 'Nkondwe Island'
Fotografija: © by Jay Musson
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.